Tidigare konserter

2017

Var inte rädd för mörkret

Konsert under Västerås Kulturnatt lördag 16 september 2017 kl. 21.00. Lilla salen, Konserthuset
Västerås Kammarkör
Carl-Olof Olsson  piano
Fredrik Winberg  dirigent

Stanna hos oss. Det börjar bli kväll och dagen är snart slut. Det blir natt över jorden, och i månskenet ser du hela världen i ett korn av sand. Men stjärnor brinner tyst som förr i natt i rymden runt omkring. Var inte rädd för mörkret som ljusets hjärta bär. Västerås Kammarkör sjunger musik av bl.a. Rheinberger, Rehnqvist, Malmfors, Carl Unander-Scharin och Mathias Algotsson under ledning av Fredrik Winberg.

Program

Karin Rehnqvist (f.1957):
Natt över jorden (text: Erik Blomberg)

Carl Unander-Scharin (f.1968):
The Wild Flowers Song,
To See the World in a Grain of Sand (text: William Blake)

Josef Rheinberger (1839-1901):
Abendlied (Luk.24,29)

Åke Malmfors (1918-1951):
Månsken (text: Bo Bergman) 

Mathias Algotsson (f.1971):
Var inte rädd för mörkret (text: Erik Blomberg)

Emil Sundberg (f.1990):
Stjärnorna (text: Karin Boye)

Fri entré.

Arrangör: Västerås Stad.

Musik i försommarkväll

Rikssalen Västerås Slott, tisdag 30 maj 2017 kl. 19.00

Traditionsenligt sjunger vi in sommaren med en trivsam försommarkvällskonsert på slottet. I biljettpriset ingår fika på Borggården efter konserten.

Här kan du hämta programbladet

Arrangör: Västerås Kammarkör i samarbete med  Studieförbundet Kulturens.

2016

Sjung in julen med Västerås Kammarkör

Lördag 3 december kl. 18.00 i Ansgarskyrkan

Kammarkörens traditionsenliga julkonsert återkommer än en gång. I år tittar vi lite närmare på så kallade carols, men då inte enkom de engelska utan även dylika från andra håll och kanter av världen. Och vi bjuder också på den där älskade julmusiken som man inte vill vara utan till jul, och bjuder dig att låta upp din bästa julstämma. Tillsammans med oss sjungs julen in.
Arrangör: Västerås Kammarkör i samarbete med Studieförbundet Kulturens.

Kulturens.se

Mozarts ‘Requiem’ i regi av Folkoperan

Västerås Konserthus, Stora salen.

Torsdag 27 oktober kl. 19.00
Lördag 29 oktober kl. 15.00

Henrik Schaefer, dirigent
Henriikka Gröndahl, sopran,
Josefine Andersson, alt, Carl Unander-Scharin, tenor, Lars Arvidson bas.
Västerås Kammarkör
Medverkande barn: Erika Dahlqvist, Jacob Lundquist, Felice Mohlén, Milla Norr, Viktor Plogfeldt, Cessa Siebke, Tuva Stråhle, Hilla Tomson Salo samt bebisar och en skolklass från Västerås

Mozarts Requiem är ett av alla tiders mest älskade och spelade verk, på en gång starkt omskakande och djupt förtröstansfullt. Ett allomfattande mänskligt drama som inbjuder till scenisk gestaltning. Vi får ta del av den version som sattes upp på Folkoperan förra hösten. Här är barnen i centrum. De intar scenen för att göra bokslut över livet åt oss. Vilket arv lämnar vi efter oss? Vuxenvärlden ställs till svars för försumlighet och vanskötsel av jordens resurser. Miljöfrågor och politiska konflikter tas upp och det stora misslyckandet att vi inte förmår att överlämna en mindre hotfull värld till våra efterkommande. Särskilt uppmärksammas syriska barn som dött på vägen mot Europa.

Publikträff kl 18.00 torsdagen samt kl. 14.00 lördagen.

Ordinarie pris: 350 kr. Rabatt finns för: studerande (pris 100 kr). Fri entré t o m 18 år, fribiljett löses ut hos Västerås Tourist Center.

Arrangör: Västmanlandsmusiken i samarbete med Riksteatern och Folkoperan.

Kulturnatt

Lördag 17 september kl. 20.00 i Lilla salen i Västerås Konserthus

Vi bjuder på ett program som vi kallat ”Tvära kast”. Vi rör oss obehindrat mellan utdrag ur Sergei Rachmaninoffs Vigilia, nationalromantik av Josef Hedar, visa av Barbro Hörberg och modern elektronisk pop av Vienna Teng.

Fri entré.

S. Rachmaninoff: Vigilia

Västerås Kammarkör (Dirigent Fredrik Winberg)
KFUMs Kammarkör Stockholm (Dirigent Pär Fridberg)

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/be/Sergei_Rachmaninoff_cph.3a40575.jpg
Sergei Rachmaninoff 1921

Två körer sammanstrålar kring framförandet av Sergei Rachmaninoffs magnifika Vigilia, ett körverk djupt rotat i den ortodoxa kyrkans musikaliska traditioner. Vigilia, eller ‘Helnattsvaka’, som den ryska originaltiteln bättre kan översättas med, komponerades 1915 och är i 15 satser. Rachmaninoff förenar de gamla ryska liturgiska melodierna med ett slags västerländsk polyfoni. De långa musikaliska linjerna och de omfångsrika klangerna ställer höga krav på körsångarna, och verket älskas av såväl mången sångare som lyssnare. Rachmaninoff själv skattade verket bland sina allra främsta, och bad också att få en av satserna framförd vid sin egen begravning.

Västerås Domkyrka, söndag 11 september kl. 18.00

Musik i försommarkväll

Rikssalen Västerås slott, 13 juni kl. 19.00

Där kärlek är

A cappella-konsert med Västerås Kammarkör. Vacker och säregen körmusik som spänner ifrån sakral 1500-talsmusik via bl.a. motetter av Duruflé till ett uruppförande av Karin Höghielms tonsättning av Emily Dickinsons As if the sea should part.

Lördag 23 april Skinnskatteberg kyrka kl. 18.00. Fri entré.
Söndag 24 april Västanfors kyrka, Fagersta kl. 18.00. Fri entré.

Europeisk körmusik a cappella

A cappella-konsert med Västerås Kammarkör och solister ur kören. Ny svensk musik från Ann-Sofi Söderqvist hela vägen tillbaka till det sena 1500-talets portugisiska polyfonimästare. Från den franske perfektionisten Maurice Duruflé, vars främsta instrument var orgeln, till rysk musik från Sergei Rachmaninoff, som framförallt var pianist.

Mikaelikyrkan söndag 21 februari kl. 18.00. Fri entré


2015

Följa oss hem

Julkonsert tillsammans med Bröderna Rongedal.

Ansgarskyrkan 6 december kl. 18.00